Се Заклик Всеславного, проголошений з Верховного Обрію у В’язниці Акки.

Він Роз’яснювач, Всезнаючий, Всеобізнаний.

Бог Істинний свідчить, а Явителі імен та ознак Його підтверджують, що оголошуючи цей Заклик і оприлюднюючи Його піднесене Слово, Ми мали на меті єдине – щоби слух усього творіння очистився, живими водами божественного мовлення, від облудних вигадок і налаштувався на святе, славне і величне Слово, яке вийшло із джерела знань Сотворителя Небес і Творця Імен. Щасливі ті, що судять зі справедливістю.

О люди землі!

Блага вість перша,

яку Книга-Матір повідомила усім народам світу, полягає в тому, що з Книги тої викреслено закон священної війни. Хай славиться Всемилосердний, Господь щедрої благодаті, завдяки Кому брама небесної щедроти розкрилася навстіж перед лицем усіх на небесах і на землі.

Блага вість друга

Дозволено народам і племенам світу спілкуватися один з одним з радістю та привітністю. О люди! Братайтеся з послідовниками всіх релігій у дусі товариськості і приязні. Так денна зоря Його схвалення та влади засяяла над виднокраєм веління Бога, Господа світів.

Блага вість третя

стосується вивчення різних мов. Ся настанова раніше вже струміла з Пера Всевишнього: Монархам світу – поможи їм, Боже, – та урядам країн слід тримати спільну раду і прийняти одну з існуючих мов або нову мову, яка буде викладатися дітям у школах всього світу разом з писемністю. Тоді вся землю стане називатися єдиною країною. Благо тому, хто прислухається до Його Заклику і дотримується того, що йому приписано Богом, Властителем Могутнього Престолу.

Блага вість четверта

Якщо хтось із царів – підтримуй їх, Боже, – підведеться, аби захищати сей пригноблений народ і помагати йому, усі мусять змагатися між собою в любові і служінні йому. Справа ся обов’язкова для кожного. Благо тим, хто поводиться відповідним чином.

Блага вість п’ята

У кожній країні, де б не проживали вихідці з народу сього, вони мусять ставитися до уряду тієї країни з відданістю, чесністю і правдивістю. Се те, що було відкрите за велінням Того, Хто є Розпорядник, Старий Днями.

Народи світу, всі до єдиного, зобов’язані й повинні надавати підтримку сій визначній Справі, що зійшла з небес Волі Господа вічносущого, щоби полум’я ворожості, яке палає в серцях декого із народів землі, вдалося загасити живими водами божественної мудрості і з допомогою небесних порад та застережень, щоб запалало світло єдності й злагоди, проливаючись сяйвом на увесь світ.

Плекаємо надію, що завдяки сумлінним зусиллям тих, хто є виразниками Божої влади – хай звеличується слава Його, – знаряддя війни по всьому світу вдасться перетворити на засоби відродження, і розбрат та протиріччя між людьми будуть усунуті.

Блага вість шоста

Це встановлення Малого Миру, подробиці чого раніше вже були висвітлені Нашим Найпіднесенішим Пером. Великим є блаженство того, хто відстоює його і дотримується будь-чого, що звелів Бог, Всевідаючий, Всемудрий.

Блага вість сьома

Вибір одягу, підстригання бороди та її вигляд, залишені на розсуд людей. Та стережіться, о люди, щоб не стали ви іграшкою в руках невігласів.

Блага вість восьма

Благочестиві діяння ченців та священнослужителів з числа послідовників Духа – хай буде Йому мир Божий – поминаються в Його присутності. У Добу сю, однак, нехай покинуть вони життя відлюдників, спрямують стопи свої у відкритий світ та займуться справами, корисними для себе та інших. Ми дарували їм дозвіл брати шлюб, аби дали вони життя тому, хто спом’яне Бога, Господа видимого й невидимого, Властителя Піднесеного Престолу.

Блага вість дев’ята

Коли грішник почувається цілком відособленим і вільним від усього, крім Бога, належить йому благати у Нього прощення і помилування. Сповідання гріхів і провин перед людськими істотами не дозволяється, бо воно ніколи не було і не буде надалі підставою для божественного прощення. Більш того, подібне сповідання перед людьми призводить до образи і приниження, а Бог – хай звеличується слава Його – не бажає приниження Своїх слуг. Воістину, Він Співчутливий, Милосердний. Грішнику слід, між ним і Богом, благати милості з Океану милості, просити прощення з Небес великодушності, промовляючи:

О Господи, мій Боже! Заклинаю тебе кров’ю істинно люблячих Тебе, які були так захоплені Твоїм милозвучним мовленням, що поспішили до Вершини Слави, місця найславнішого мучеництва, і благаю Тебе таїнами, що містяться у Твоїх знаннях, і перлинами, що дбайливо зберігаються в океані Твоєї щедрості, дарувати прощення мені, і батькові моєму, і моїй матері. З тих, хто проявляє милосердя, Ти, воістину, Наймилосердніший. Немає Бога, крім Тебе, Вічно Прощаючого, Всещедрого.

О Господи! Ти бачиш, як ся суть гріховності повертається до океану ласки Твоєї, як сей немічний шукає царства Твоєї божественної сили, як сей бідолашний прихиляється до денної зорі Твого багатства. Милістю Твоєю й благодаттю не розчаруй же його, о Господи, і не відмовляй йому в одкровеннях Твоєї щедрості у дні Твої, і не відштовхуй його від дверей Твоїх, які навстіж розчинив ти для всіх, хто перебуває на небесах Твоїх і на Твоїй землі.

Як жаль! Як жаль! Гріхи мої перешкоджають мені наблизитися до Двору Твоєї святості, а через провини свої заблукав я далеко від Скінії Твого величчя. Я вчинив те, що Ти мені заборонив, і відмовився від того, чого велів Ти мені дотримуватись.

Молю Тебе Тим, Хто є повновладним Господом Імен, записати мені Пером щедрості Твоєї те, що сподобить мене наблизитися до Тебе й очистить мене від моїх провин, які стали на заваді Твоєму прощенню та помилуванню мене.

Воістину, Ти Сильний, Щедрий. Немає Бога, крім Тебе, Могутнього, Благодатного.

Блага вість десята

На знак благодаті від Бога, Відкривача сього Найвеличнішого Проголошення, Ми усунули зі Святих Письмен та Скрижалей закон, що вимагає знищення книг.

Блага вість одинадцята

Дозволяється вивчати науки та мистецтва, але такі науки, що є корисними і сприяють прогресу та розвитку людей. Так визначено Тим, Хто є Розпорядником, Всемудрим.

Блага вість дванадцята

На кожного з вас покладено обов’язок займатись якоюсь справою, як наприклад, ремеслом, торгівлею і тому подібним. Ми милостиво піднесли таку роботу до рівня поклоніння Богові, Істинному. Осмисліть у серцях своїх милість і благословення Божі і складіть подяку Йому вечірньою порою і на світанку. Не марнуйте часу свого в неробстві та лінощах. Займіться тим, що принесе користь вам самим та оточуючим. Так було постановлено в сій Скрижалі, з небокраю якої яскраво палає денна зоря мудрості та мовлення.

Найбільшої зневаги серед людей в очах Бога заслуговують ті, що сидять склавши руки й жебракують. Міцно вхопіться нитки матеріальних засобів, цілковито покладаючись на Бога, Постачальника усіх засобів. Коли хтось займається ремеслом чи торгівлею, такі заняття самі по собі в оцінці Бога вважаються актом поклоніння, і се не що інше, як знамення Його нескінченної та всепроникаючої щедрості.

Блага вість тринадцята

Опікуватися справами людей доручено мужам Божого Дому Справедливості. Вони, воістину, Довірені Бога серед Його слуг і світанки влади в Його країнах.

О народе Божий! Світ виховується Справедливістю, адже вона спирається на два стовпи – винагороду і покарання. Ті дві опори є джерелом життя для світу. Оскільки кожен день ставить нову проблему, а всяка проблема має своє вирішення, такі справи слід передавати на розгляд Служителів Дому Справедливості, щоб могли вони діяти відповідно до потреб і вимог часу. Ті, що заради Бога піднімаються на служіння Справі Його, отримують божественне натхнення з Царства незримого. Всі зобов’язані підкорятися їм. Державні справи мають направлятися в Дім Справедливості, проте поклоніння слід провадити згідно з тим, що Бог відкрив у Книзі Своїй.

О люди Бага! Ви світання Божої любові й розсвіти Його ніжної ласки. Не оскверняйте язик свій огудою і прокльонами жодної душі, а очі свої оберігайте від непристойного. Розкажіть про те, що відомо вам. Якщо те буде сприйнято з прихильністю, ви досягли мети своєї, а коли ні – сперечатися даремно. Облиште душу ту на саму себе й повернітеся до Господа, Заступника, Самосущого. Не давайте приводів для смутку, а тим паче для розладу й ворогування. Плекаємо надію, що ви одержите істинну освіту в захистку дерева Його лагідних милостей і чинитимете відповідно до того, що Бог бажає. Всі ви листя одного дерева й краплі одного океану.

Блага вість чотирнадцята

Немає необхідності вирушати в подорож з наміром відвідати могили померлих. Якщо багаті й заможні люди передадуть кошти, необхідні для таких мандрівок, Дому Справедливості, таке в присутності Бога буде похвальним і прийнятним. Щасливі ті, хто дотримується Його заповідей.

Блага вість п’ятнадцята

Хоча республіканська форма правління вигідна усім народам світу, та все ж велич монаршої влади є одним із Божих знамень. Ми не бажаємо, щоби країни світу були позбавлені її. Якщо далекоглядні діячі об’єднають оті дві форми в одну, великою буде їх нагорода в Божій присутності.

У релігіях минулого такі настанови, як священна війна, знищення книжок, заборона на зближення і товаришування з іншими народами або ж на читання певних книг, виникали й утверджувалися у зв’язку з потребами тих часів; однак у сьому могутньому Одкровенні, у сьому визначальному Сповіщенні різні дари й милості Бога вкрили спасенним покровом усе людство, а з небосхилу Волі Господа Вічносущого непогрішиме веління Його визначило все мовлене вище.

Віддаємо хвалу Богові – хай святиться Він і славиться – за все, що милостиво відкрив Він у сю благословенну, сю славетну й незрівнянну Добу. Справді, якби кожен на землі мав силу-силенну мов і безупинно прославляв Бога, звеличуючи Його Ймення до кінця, що не знає кінця, така віддяка навіть за одну із благодатних милостей, згаданих Нами у сій Скрижалі, не виявилась би достатньою. Се засвідчує кожна людина, наділена мудрістю і проникливістю, розумінням і знанням.

Палко благаємо Бога – хай звеличується слава Його – пособляти тим правителям і самодержцям, що є виразниками влади і світанками слави, у впровадженні Його законів і настанов. Він дійсно є Всесильний, Всевладний, Хто зазвичай одзивається на нужди людей.

Бахаулла

Наш адрес и телефон

 

03062, г.Киев, пер.Щербакова, 1-б
тел. 427-07-95,
Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.
Отправить сообщение
Страничка на Facebook